Historien om Ikea

Billede viser den første IKEA-varehus i den svenske by Älmhult, som det ser ud i dag.

IKEA (tidligere kendt med sine fulde initialer Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) Der er et bolighus der er kendt for sin international forretningskæde i mange lande virksomheden blev grundlagt i Sverige i 1943 af Ingvar Kamprad. Forretnings kæden ledes i dag af en nederlandsk fond, men kontrolleres fortsat af familien Kamprad. I regnskabsåret 2004 omsatte Ikea-koncernen for 117 milliarder svenske kroner. I dag har koncernen cirka 104.000 ansatte i 44 lande. I marts 2010 havde IKEA i alt 308 varehuse i 38 lande. Det første varehus blev åbnet i 1958 i den svenske by Älmhult.

Ikea’s kendetegn og koncept: Ikea er kendt for at når man køber møbler så skal man selv samle dem og ved hver produkt har Ikea formådet at lave en brusvejiling som gøre at man nemt der hjemme eller på arbejdespladsen kan finde ud af at samle møblet. Ikea var det første møbelkæde i verden der gik ind for samle selv møbler. IKEA er kendt for at have et bredt udvalg, der går fra helt skrabede discount-ting, der sælges meget billigt, til kvalitetsbetonede designermøbler, der dog stadig ligger i den billige ende. Ikea’s butikker finder du rundt om i landet især i de større by’er rundt omkring i landet. Varehusene består af dels en showroom-agtig del hvor møblerne er opstillet (færdigsamlet) både enkeltvis, men også i større indretninger af stuer, soveværelser, børneværelser, køkkener etc., dels af et stort lager hvor kunderne selv henter de ønskede møbler. Butikkerne har også en stor afdeling med småting til hjemmet, en restaurant, en fastfood-bar, en butik med svenske fødevarer, samt en “Rodebutik” (hvor der sælges 2. sorteringsvarer).

Navnet er tilfældigvis falder dette sammen med det græske ord for hjem samt det finske ord for korrekt/rigtigt. På engelsk rimer det på “idea”.

  • I = Ingvar
  • K = Kamprad
  • E = Elmtaryd (den gård, hvor Kamprad voksede op – i dag staves den dog med Ä)
  • A = Agunnaryd (den landsby, hvor Kamprad voksede op)

I 1969 start det første IKEA i Danmark og åbnede i Ballerup og blev flyttet til Taastrup i 1979. Og nu ligger Ikea i Ålborg – Århus – Odense – Taastrup og Gentofte men de udvider heltiden nu de igang i indre København med og lave en Ikea med tog lige ud til Ikea døråbningen forvent færdig i 2020 og Esbjerg forventer også en Ikea i fremtiden men åbningen ukendt, Kolding skal også i fremtiden forvente en Ikea butik.

 

Skriv en kommentar